Stichting de Thuiskopie haalt grote slag huis

De rechtbank Den Haag heeft op 15 november 2006 in een door Stichting de Thuiskopie aangespannen procedure 2 Belgische handelaren in blanco cd’s en dvd’s veroordeeld tot betaling van een bedrag van € 414.000 aan achterstallige thuiskopievergoeding. Daarbovenop moeten de handelaren aan Stichting de Thuiskopie een bedrag van ruim € 8.000.000 aan verbeurde boetes en € 20.000 aan proceskosten betalen.

De handelaren in kwestie hadden in het verleden regelmatig blanco dragers ingevoerd in Nederland, die zij onder meer op computerbeurzen te koop aanboden. Daarbij weigerden zij echter, ondanks aanmaningen van Stichting de Thuiskopie, hardnekkig om de wettelijk voorgeschreven thuiskopievergoeding af te dragen aan Stichting de Thuiskopie.

In november 2004, tijdens de computerbeurs “HCC dagen” in Utrecht heeft de fiscale en economische opsporingsdienst FIOD/ECD, in nauwe samenwerking met Stichting de Thuiskopie, beslag gelegd op een zeer grote partij blanco dragers die de handelaren daar wilden verhandelen.

Mede naar aanleiding van deze inbeslagname heeft de kort gedingrechter te Den Haag in september 2005 de handelaren veroordeeld om aan Stichting de Thuiskopie volledige opgave te doen over al hun importen van blanco dragers in het verleden. Bovendien is hen op straffe van een dwangsom verboden om nog langer dragers te importeren zonder de verschuldigde thuiskopievergoeding af te dragen.

De rechter bevestigt nu dit oordeel en heeft bovendien de over het verleden verschuldigde thuiskopievergoeding en boetes vastgesteld. Daarnaast heeft de rechter bepaald dat de Belgen een dwangsom van € 10.000 per dag of € 1.000 per schijfje moeten betalen als ze in de toekomst opnieuw de fout in zouden gaan.

Niettemin dat dit een vonnis is van Stichting de Thuiskopie, gebruikt Auvibel in dergelijke zaken dezelfde principes.

Vonnis van 15 november 2006

Stichting de Thuiskopie

Naar het nieuwsoverzicht

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.